ZsomBisztró

Édesburgonya curry (vegán)

A videóban egy nem feltétlenül tradícionális, de nagyon finom indiai ízvilágú édesburgonya curryt készítek el. Iszonyatosan finom és gyors recept, mindössze 20-30 percet vesz igénybe az elkészítése. A recept vegán, de nem is hiányzik belőle sem a hús, sem a fehérje, mint tápanyag, a vöröslencsének köszönhetően.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes) és vegán is.

Hozzávalók:

– 1-2 db lilahagyma
– 4-5db édesburgonya (kb. 750-800gramm)
– Gyömbér (hüvelykujj méretű)
– 1 db chili
– 2 gerezd fokhagyma
– 200g vöröslencse (én mindig csak érzésre teszek bele)
– 1 paradicsomkonzerv
– 1 konzerv kókusztej (zsíros)
– 1-2 tk curry fűszerkeverék
– Bébispenót vagy spenót (opcionális)
– 2ek olívaolaj
– Só (ízlés szerint)

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  Megpucolom a fokhagymát, hagymát, chilit (szárított-őröltet is használhatsz), és a gyömbért, majd apróra darabolom őket.
  • Olívaolajon elkezdem megpirítani ezeket (kb. 5 percig), közben meghámozom és feldarabolom az édesburgonyát és megmosom a vöröslencsét.
  • Hozzáadom a fűszereket is, majd ezekkel picit tovább pirítom.
  • Pár perc után adom hozzá a paradicsomkonzervet, majd a vöröslencsét, az édesburgonyát és a kókusztejkonzervet is és annyi vízzel még felöntöm, hogy a folyadék mindent szépen ellepjen.
  • Lejebb veszem a hőmérsékletet közepesre, lefedem az edényt és 15-20 percig hagyom, hogy minden megfőjjön, megpuhuljon.
  • A végén szeretek hozzátenni kis fagyasztott (vagy nem fagyasztott) spenótot, hogy egy kis kesernyésebb ízt tegyek az édesburgonya édessége mellé.
  • Még öt percig főzöm, majd párolt rizzsel tálalom.