ZsomBisztró

Tiramisu, de egészségesebb

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítem el a tiramisut kétféleképpen. Először megmutatom, hogy hogyan készítheted el a hagyományos, igazi olasz tiramisut, majd megmutatom, hogy varázsoltam a receptet egészségesebbé. Itt megtalálod az egészséges tiramisu receptet, a videó leírásában pedig a hagyományosat.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), tojásmentes, finomított cukormentes, ha a mézet kicseréled akkor meg vegán is.

Hozzávalók (kis adaghoz, érdemes duplázni):

Piskóta:
– 110g zabpehelyliszt (gluténmentes, ha számít)
– 60g rizsliszt
– fél tasak sütőpor
– csipet só
– 1 kisebb banán (70-80g)
– 30g kókuszolaj
– 120g növényi tej
– preferált édesítő (nálam 70g méz)
– kevés vaníliaaroma

Krém:
– 2 konzerv zsíros kókusztej (csak a zsíros rész a tetejéről)
– kevés vaníliaaroma
– édesítő (nálam 1,5 ek méz)

Áztató:
– 2tk instant kávé
– 2dl forró víz
– kevés rum aroma
– kevés édesítő (nálam méz)

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Piskóta:

  • A száraz alapanyagokat (lisztek, sütőpor, só) keverőtálba mérem.
  • Turmixgépbe teszem a banánt és a maradék nedves hozzávalókat (olvasztott kókuszolaj, növényi tej, édesítő, vaníliaaroma), majd ezeket összeturmixolom.
  • A turmixot a száraz alapanyagokra öntöm és alaposan elkeverem.
  •  A tésztát sütőpapírral bélelt sütőedényben/tepsiben vékonyan. eloszlatom, majd teszem is a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20-25 percre.
  •  Az elkészült tésztát hagyom, hogy lehűljön, majd 16-18 egyenlő méretű téglalapra osztom.
  • A téglalapokat sütőpapírral leterített tepisre teszem és másodszorra is megsütöm őket (180 fokos sütőben, kb. 10-12 percig), hogy szépen kiszáradjanak.

Krém:

  •  A krémhez lekanalazom a kókusztejkonzervekről a zsíros szeparálódott részt, majd ezeket édesítővel és vaníliaaromával habverő segítségével kikrémesítem.

Áztató:

  • A forró vízben elkeverek két teáskanál instant kávét és kevés rum aromát. valamint kevés mézzel édesítem.

Összeállítás (poharakban javaslom):

  • A poharak aljára teszek egy kis krémet, majd mehet rá egy beáztatott piskótás réteg (érdemes hosszabb ideig áztatni a piskótákat, hogy megfelelően megpuhuljanak).
  • Jöhet újabb krémréteg, majd egy második piskóta réteg és végül egy harmadik a krémből.
  • A poharakat fóliával letakarom és éjszakára hűtőbe teszem, hogy a desszertek szépen összeálljanak, a krém kicsit megdermedjen.
  • Tálalás előtt cukrozatlan kakaóporral szórom meg a tetejét.