ZsomBisztró

Mindenmentes Pizza (tészta) recept

A videóban megmutatom, hogy hogyan csinálok egészséges mindenmentes pizzát, aminek a tésztája csupán 1 fő összetevőt tartalmaz. Azért szeretem ezt a receptet, mert az így készült pizzákat bármikor bűntudat nélkül ehetem és a vöröslencse miatt magas a fehérje tartalmuk is, még akkor is, ha teljesen vegán módon készítjük el. Javaslom, hogy próbáld ki ezt a nagyszerű receptet, ha szeretnél megkóstolni egy igazán finom és egészséges pizza alternatívát. Garantálom, hogy nem fogsz csalódni! 😉 Jó étvágyat!

A tészta receptje: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes),cukormentes és vegán is.

Hozzávalók (kis adaghoz, érdemes duplázni):

Pizza alap (1 adag):
– 140g vöröslencse (ennyit kell beáztatni)
– 120g víz
– 1-2 gerezd fokhagyma
– 1tk morzsolt bazsalikom
– 1tk morzsolt oregánó
– 1/2tk sütőpor
– csipet só

Paradicsomszósz:
– 2 gerezd fokhagyma
– fél fej hagyma (lila és vörös is jó)
– olívaolaj
– 400g paradicsompüré
– 1tk morzsolt oregánó
– 1tk morzsolt bazsalikom
– só, bors ízlés szerint

Feltétek: Ezt a fantáziádra bízom, de a videóban mutatok két verziót (egy sajtos-sonkásat és egy vegánt is)

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):
Mindenmentes pizza tészta:

  •  Éjszakára beáztatom a vöröcslencsét (de legalább 4 órára).
  • Leöntöm a lencséről a vízet majd a kimért víz kíséretében egy turmixgépbe (blender-be) teszem.
  • Hozzáadom a sót, fokhagymát, őrölt fűszereket és a sütőport is, majd az egészet alaposan leturmixolom.
  • A keveréket sütőpapírral leterített tepsire öntöm, egyenletesen vékonyra terítem, majd mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.
  • Amíg sül elkészítem a paradicsomszószt és előkészítem a feltéteket.
Paradicsomszósz:
  • Olívaolajon körülbelül 4 percig megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és fokahagymát.
  • Hozzáadom a paradicsompürét, az őrölt fűszereket, majd sózom és borsozom.
  • A szószt félig lefedve 15-20 percig főzöm és néha-néha megkevergetem, hogy ne kapjon oda.

Paradicsomszószhoz tipp: Csináld, ahogy szeretnéd! Használhatsz paradicsompürét, vagy darabolt konzerv paradicsomot, netán frisset. Lehet darabosan is hagyni, vagy le is turmixolhatod, csinálhatod kevés hagymával vagy sokkal, ugyanez igaz a fokhagymára, szóval csináld úgy, ahogy szeretnéd. A lényeg, hogy inkább csináld magadnak mint, hogy boltban megvedd.

  • Miután kisült a tészta és elkészült a szósz, összeállítom a tésztát, ráhelyezem a feltéteket és pár percre visszahelyezem a sütőbe a grillrács alá, hogy az ízek összeérjenek (érdemes rajta tartanod a szemed, mert könnyen megég)