ZsomBisztró

Én így készítem az anyakovászom

Az “Utam a kovászos kenyérhez” című kis videósorozatom első részében arról beszélek, hogy mi az a kovászos kenyér és miért jó, majd a videó második felében elkészítem az anyakovászomat is. A második epizódban ellátogatok egy kovászos kenyereket készítő kézműves pékségbe, a harmadik részben pedig elkészítem életem első kovászos kenyerét. Na, de ennyire most ne rohanjunk előre, itt az anyakovász elkészítését írom le, ahogy én csinálom.

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  Megmérem a befőttes üvegem súlyát, mert később az etetésnél fontos, hogy tudjuk, majd beleteszek 150g teljeskiőrlésű bio roszlisztet és 150g vizet, majd alaposan elkeverem őket.
  • Az üvegre fedőt teszek, de azt nem szorítom rá és 24 órára egy nyugis, szobahőmérsékletű helyre teszem (befűttes gumival be lehet jelölni a szintjét is, hogy lássuk, hogy milyen mértékű a növekvés).
  • A második nap kiveszem a kovászom felét (ezért kellett tudni az üveg súlyát), ami így felesleggé válik és sokan ki is szokták dobni, de én sose dobom ki, készítettem róla videót, hogy a maradék kovászt mikhez lehet felhasználni.
    A bent maradt kovászhoz adok 75g lisztet (azt amiből az anyakovász eredetileg készült), majd 75g vizet, alaposan elkeverem és újabb 24 óráig pihenni hagyom (a tetőt ráhelyezem, de nem szorítom rá, hogy a keletkező gázok szabadulni tudjanak.
  • A harmadik naptól csak megismétlem a folyamatot: eltávolítom a kovász felét, majd 75g lisztet és 75g vizet adok hozzá, ezeket elkeverem, majd 24 óráig pihenni hagyom.
  • Minden nap megismétlem a folyamatot és hőmérséklettől, környezettől függően a kovászom a nyolcadik, tizedik nap magasságában válik olyan erőssé, hogy azzal már sütni is lehessen.

+ megjegyzés: Lehet kevesebb vagy több kovászt is tartani. Ha valaki sokat süt egyszerre, annak lehet érdemes nagyobb mennyiséget tartani, de én mivel csak 1-1 kenyeret sütök néha, így ma már nem is tartok 100-150g kovásznál többet, hiszen így kevesebb liszt kell az etetéséhez.

Javaslom, hogy nézd meg a videóm, mert ott több fontos dolgot is elmondok, például, hogy miért fontos a BIO liszt használata.