ZsomBisztró

Ki vagyok?

Szia,

Panka Zsombor (Zsombi) vagyok és a legfontosabb dolog számomra az egészség. Nagyon erősen felértékelődött bennem ez a szó, mivel 5 éves korom óta egy autóimmun, krónikus, „gyógyíthatatlan” betegséggel élek együtt, IBD-s vagyok. Először Crohn-betegséggel lettem diagnosztizálva, de 14 éves koromra már Colitis Ulcerosát mutatott ki a colonoscopia.

Sok durva fellángolást megéltem az évek alatt, de ami 2016 novemberében érkezett, arra nem álltam készen. Körülbelül 30-szor rohantam naponta a WC-re erősen véres hasmenéssel, másfél hét alatt több, mint 11,5kg-ot fogytam, éjszakánként egy órát, ha aludtam és legalább 3-szor öltöztem át, mert mindig átázott a ruhám az izzadságtól. Életemben másodszorra kellett ekkor szteroidot kapnom, amire szerencsére ekkor még jól reagált a szervezetem. Két évig többé-kevésbé tünetmentesen és jó sok gyógyszeren éltem. 2018 novemberében jött a változás, amikor újra egy fellángolás közepén találtam magam, de ezúttal kicsit más volt a helyzet. Kaptam rengeteg gyógyszert, újra jött a szteroidkúra, kaptam immunszupresszánst, azonban látszólag semmire nem reagált a szervezetem. Az állapotom nem javult és hiába teltek el a hetek, hónapok, mindig abban bíztam, hogy a következő gyógyszer lesz majd a megmentőm és az fog majd rendbe tenni. Hát sajnos nem így lett. Vége lett az ősznek, eltelt a tél, a tavasz, majd a nyár is és 2019 szeptemberére ott voltam, hogy folytatódik az egyetem, még mindig vannak tüneteim és nem múlnak. Ez volt az a pillanat, amikor besokalltam és azt mondtam, hogy elég, muszáj jobban lennem, mert ilyen állapotban nem vagyok hajlandó élni.

Elkezdtem megtanulni, amit csak lehetett a betegségemről, bújtam a nemzetközileg publikált orvosi kutatásokat, elkezdtem utána nézni a táplálkozásnak és elhatároztam, hogy egyetlen célom lesz a következő időszakban: meggyógyulni. Megtanultam főzni és kialakítottam a saját kis étkezési szabályrendszeremet, aminek a célja a bélflóra helyreállítása, a sérült bélszakasz regenerálása volt.

A tervem működött és ahogy angolul mondani szokás „the rest is history” (a többi már történelem). Télre már sokkal jobban voltam, tavasszal áprilisban elkezdtem a ZsomBisztró YouTube-csatornát, ahova elkezdtem feltölteni videókat egyrészt a betegséggel kapcsolatos tapasztalataimról és véleményeimről, másrészt az egészséges receptjeimről. Körülbelül 1 év elteltével jutottam oda, hogy realizáltam, hogy a megfelelő étkezés csak egy része a gyógyuláshoz vezető és az egészséget meghatározó tényezőknek. Elkezdtem többet foglalkozni a lelkiállapottal és a testmozgással és a videóim közé a receptek mellett elkezdtem egyre több, ezeket a témákat érintő videókat felvenni. Ma már a csatornám az egészségről, a táplálkozásról és az önfejlesztésről szól.

Ezekről találsz tartalmat a ZsomBisztró weblapján:

Küldetésem:

A legfontosabb dolog a számomra az egészség. A teljes egészség, lelki és testi egyaránt. Hiszek az önfejlesztésben és testünk, elménk végtelen képességeiben. Videóimmal a célom az emberek inspirálása, tanítása, az egészséges életmód felé való terelés. Receptjeim nem csak finomak, de jót is tesznek a szervezetnek. Meg akarom mutatni, hogy bárki lehet egészséges és nincsen olyan, amire az emberi test ne lenne képes.