ZsomBisztró

Csokis keksz (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes)

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek gluténmentes, tejmentes, tojásmentes „amerikai” csokis kekszet, ami nagyon könnyen vegán verzióvá is alakítható. Javaslom, hogy készítsd el, mert a recept egyszerű, az eredmény meg finom és sokkal egészségesebb is, mint a hagyományos boltban kaphatóak.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), finomított cukormentes, ha a mézet kicseréled akkor meg vegán is.

Hozzávalók (8 kekszhez, érdemes duplázni)

– 45g zabpehelyliszt
– 25g mandulaliszt
– 25g rizsliszt
– 15g keményítő
– 1kk sütőpor
– csipet só
– 1kk vaníliaaroma
– 60g méz (vagy másmilyen általad preferált édesítő)
– 15g olvasztott kókuszolaj
– 20g tej (bármilyen általad preferált növényi vagy nem növényi tej)
– 40g csokoládé forgács (nálam 85%-os étcsoki, de olyat használsz, amilyet szeretnél)

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  Egy keverőtálba teszem a száraz alapanyagokat (lisztek, keményítő, só, sütőpor) és ezeket homogénre keverem.
  • Egy bögrében megolvasztom a kókuszolajat, hozzáadom a mézet (nyugodtan használj más édesítőt), a vaníliaaromát, a tejet és ezeket is alaposan elkeverem, majd a száraz alapanyagokra öntöm.
  • Alaposan elkeverem a tésztát, majd a csokoládé forgácsot is hozzá forgatom.
  • 10 percre lefóliázva hűtőbe teszem a tésztát.
  • Ennyi tésztából 8 egyenlő méretű golyót formázok, majd ezeket sütőpapírral lefedett tepsire teszem.
  • Előformázom a kekszeket, majd mehetnek is a 175 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 10-12 percre.
  • Sütés után hagyom, hogy teljesen lehűljenek.