ZsomBisztró

Egyszerű zablepény

A videóban megmutatom, hogy hogyan szoktam egészséges, zablepényeket készíteni, melyek bármilyen étkezéshez nagyon jó kiegészítők. Legyen szó krémlevesekről, ragukról, dahlról, curryről, vagy csak egy sima szendvicsről, ezek a zabpehelyből készült laposkenyerek megállják a helyüket. Mivel a lepények alacsonyak kalóriában, de nagyon jó, lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, és magas a rosttartalmuk is, ezért iszonyatosan jó opciót jelentenek fogyni vágyóknak, diétázóknak, hiszen jó sokáig eltelítenek bennünket. Ha ez sem lenne elég, tovább növeli értéküket, hogy a zablepények vegánok és gluténmentesek is, és mindezek mellett olcsó, kevés összetevőt tartalmaznak és elkészíteni is iszonyatosan egyszerű őket.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), finomított cukormentes és vegán is.

Hozzávalók:

– 100g zabpehelyliszt
– 100g víz
– 1 nagy csipet só
– kis tk olívaolaj

Opcionális ízesítők a tésztába (inspirációk):
– hagyma (bármilyen)
– répa
– különböző fűszerek: pl.: kömény, kurkuma, curry fűszerkeverék, chili, fahéj, stb…

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  Felforralom a vizet.
  • Keverőtálban összekeverem a sót a liszttel, majd hozzáadom az olívaolajat és apránként hozzákeverem a forró vizet.
  • 5 percig pihentetem a tésztát, majd kézzel kicsit átgyúrom (a cél, hogy sima felületű tésztalabdát kapjunk).
  • Olívaolajjal kikent tálba teszem és 20 percig hagyom, hogy pihenjen, hogy minden lisztszem megfelelően hidratálódni tudjon.
  • A tésztát feldarabolom és kb. 50g-os golyókat formázok belőle.
  • Két sütőpapír között vékonyra nyújtom és tapadásmentes száraz serpenyőben sütöm meg őket közepes-magas lángon (oldalanként 1-2 perc).
+ tipp: készítheted édesen és sósan is. Nekem a kedvenceim a fahéjas lepény mogyoróvajjal és mézzel vagy a currys hummusszal.