ZsomBisztró

Egyszerű, egészséges falafel (gluténmentes)

A videóban egy nagyszerű közel-keleti származású, sokak által kedvelt ételt, a falafelt készítem el gluténmentes verzióban. Nekem a kedvencem hummusszal enni.

A recept: gluténmentes és vegán is.

Hozzávalók:

– 300g csicseriborsó
– 75 g vöröshagyma / lilahagyma
– 5 gerezd fokhagyma
– 15g petrezselyem (pár szár)
– 2 ek gluténmentes liszt keverék (zabliszt, rizsliszt is jó)
– 1-2 tk só
– 2-3 tk kömény
– 1 csipet kardamon
– 1 tk korriander
– 1 csipet cayane bors
– Olívaolaj

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  Mindent egy darálóba pakolok és alaposan összedarálom (először mindig csak a petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát teszem bele és azokkal kezdek, majd mennek bele a fűszerek a só és a csicseriborsó, majd a legutolsó összetevő a liszt).
  • Keverőtálba teszem a tésztát és még abban is alaposan elkeverem, egyneműsítem, majd fóliával letakarom és a könnyebb formázhatóság érdekében fél órára hűtőbe teszem).
  • Megformázom a falafeleket, majd olívaolajjal lekent sütőlapon 190 fokra előmelegített sütőbe helyezem őket, körülbelül 20-25 percre (a tetejüket is be kell kenni kis olajjal).

Lehet serpenyőben vagy olajsütőben is sütni a falafelt, csak azért javaslom a sütőt, mert így egyszerűbb, kevesebb a mosogatás és a végeredményben is kevesebb kalória lesz.