ZsomBisztró

fermentált, egészséges ketchup

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek fermentált ketchup-ot, ami azért nagyszerű, mert nemcsak, hogy egészségesebb és jobb összetevőket tartalmaz, mint a bolti, hanem az íze is sokkal intenzívebb, finomabb. Az már csak bónusz, hogy a fermentált ketchup nem csak neked, hanem a bélflórádnak is szuper probiotikus étel.

Hozzávalók:

– 360g sűrített paradicsom
– 50g almaecet
– 40g brine (fermentált savanyúság leve)
– 1kk só
– 2ek méz
– 1kk fokhagymapor

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  • Egy befőttes üvegben összekeverem a hozzávalókat, majd ráhelyezem a befőttes üveg tetejét, de nem szorítom rá, hogy a keletkező gázok távozni tudjanak, majd beteszem a szobahőmérsékletű kamra sötét polcára és hagyom, hogy a fermentálás elkezdődjön. 
  • Naponta ellenőrzöm és 3-4 nap után már fogyasztható is.