ZsomBisztró

Gesztenyés krémes, de egészségesebb

A videóban megmutatom (barátnőm, Dorka segítségével), hogy hogyan készítjük el a gesztenyés krémest kétféleképpen. Először Dorka bemutatja, hogy hogyan készítheted el a hagyományos gesztenyés krémest, majd megmutatom, hogy varázsoltam a receptet egészségesebbé. Itt megtalálod az egészséges gesztenyés krémes receptjét, itt meg a hagyományos gesztenyés krémesét.

A recept: gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes és finomított cukormentes.

Hozzávalók (kis adaghoz, érdemes duplázni):

Alap:
– 80g kekszmorzsa:

  • 50g zabpehelyliszt (gluténmentes, ha számít)
  • 50g banán
  • 15g kókuszolaj
  • 10g méz
  • csipet só

– 10g kókuszolaj
– 200g gesztenye
– rumaroma
– 40g méz

Középső réteg:
Pudinghoz:
– 30g zabpehely
– 10g kukoricakeményítő
– 300ml rizstej
– 20g kókuszolaj
– csipet só
– csipet őrölt kurkuma (szín miatt)
– 2 ek méz (kb. 50g)
– 1 ek vaníliaaroma
+ 200g zsíros kókusztej

Felső réteg:
– 400 ml laktózmentes habtejszín (használhatsz más, vegán alternatívát)
– 1 ek méz

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Kekszmorzsa elkészítése (amiből majd 80g-ot kell használnom):

  •  Lepépesítem a banánt, hozzáadom az olvasztott kókuszolajat, illetve a mézet, majd ezt alaposan elkeverem.
  • Hozzáadom a zabpehelylisztet és egy csipet sót, majd így is elkeverem.
  • Sütőpapírral leterített tepsire teszem a tésztát, majd nedves kézzel kilapogatom és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 25 percre.
  • Az idő elteltével egy kanál segítségével feltördelem a tésztát, újra kilapogatom és másodszorra is sütőbe teszem (180 fokon, kb. 10-12 percig).
  • Kávédarálóban ledarálom és kész a kekszmorzsa.

Alsó réteg:

  • A hozzávalókat alaposan összekeverem, masszává gyúrom, majd az enyhén kiolajozott tálam aljába nyomkodom egyenletesen.

Középső réteg:

  • A puding hozzávalóit összeturmixolom, majd egy lábasba öntöm, amiben közepes-magas lángon addig főzöm kevergetés mellett, amíg szépen be nem sűrűsödött, párat nem rottyant.
  • A pudingot lehűtöm, majd hozzáadom a 200g zsíros kókusztejet (konzerv szeparálódott része) és egy habverővel elkeverem, kikrémesítem.
  • A krémet a gesztenyés alapra öntöm és beteszem a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen.

Felső réteg:

  • A laktózmentes habtejszínt elektromos habverővel felverem, majd a végén kevés mézet adok hozzá, hogy picit beédesítsem.
  • A kész tejszínhabot a második rétegre teszem.

A tetejére 85%-os étcsokoládét reszelek, majd a tálat lefóliázom és pár órára hűtőbe teszem, hogy minden szépen összeálljon.

+ megjegyzés: ha vegán verziót szeretnél, a mézet nyugodtan cseréld ki és laktózmentes tejszínhab helyett használj valamilyen vegán alternatívát, illetve ha szépen akarod tálalni, akkor vagy külön pohár desszertekként készítsd el vagy tegyél a tejszínhabhoz habfixlót.