ZsomBisztró

Mennyei mindenmentes almáspite

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek mindenmentes (a legtöbb fő allergéntől mentes) almás pitét, ami azt jelenti, hogy ez a recept glutén-,laktóz-,és finomított cukormentes is. Javaslom, hogy készítsd el, mert nagyon finom és az elkészítése is rendkívül egyszerű!

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), tojásmentes, finomított cukormentes, ha a mézet kicseréled akkor meg vegán is.

Hozzávalók (kis adaghoz, érdemes duplázni, triplázni):

Tészta:
– 150g gluténmentes zabpehelyliszt
– 50g keményítő
– 1 ek útifűmaghéj
– 1 lentojás (1 lentojás = 1ek őrölt lenmag + 2ek víz)
– 1 kk sütőpor
– csipet só
– 50g kókuszolaj
– 40g méz
– 90g víz

Töltelék:
– 600g alma (két nagy darab)
– 50g méz
– 1 kk őrölt fahéj
– kevés citromlé
– 1/2 ek keményítő

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Tészta:

  • Elkészítem a „lenmagtojást” (kis tálban összekeverek 1ek őrölt lenmagot 2ek vízzel, majd ezt állni hagyom).
  •  Keverőtálba mérem a száraz alapanyagokat (zabpehelyliszt, keményítő, útifűmaghéj, csipet só, sütőpor) majd ezeket alaposan elkeverem.
  • Hozzáadom a kókuszolajat, a mézet és a „lentojásokat”, majd ezeket is elkeverem a száraz alapanyagokban, amíg vizes homokhoz hasonlító állagot nem kapok.
  • Hozzáadom a hideg vizet és alaposan elkeverem, majd pár percig pihentetem a tésztát.
  • Fóliába csomagolom, előformázom, majd fél órára hűtőbe teszem.

Töltelék:

  • Meghámozom, majd lereszelem az almákat, a levüket kicsit kinyomkodom (nem teljesen, szeretem, ha némi nedvesség marad bennük), majd leöntöm.
  • A reszelt almához fahéjat, keményítőt, citromlevet és édesítőt teszek, majd ezekkel alaposan elkeverem (méz helyett, vegán verzióért lehet agávé vagy juharszirupot is használni).

Összeállítás:

  • A tésztát attól függően, hogy milyen formájú pitét csinálok vagy felezem vagy egyharmad-kétharmad arányban osztom (a videóban elmagyarázom, hogy miért).
  • Sodrófával kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtom, majd az egyik felét kiolajozott sütőtálra terítem.
  • Jöhet az almás réteg, majd a tetejéte újabb tészta réteg kerül.
  • A pitét lezárom, majd a tetejét villával megszúrkodom, hogy a gőz távozhasson.
  • Az almáspitét 190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 35 percig sütöm.