ZsomBisztró

Egyszerű gluténmentes kenyér

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek egyszerűen egészséges gluténmentes kenyeret. A receptet úgy találtam ki, hogy bármilyen előzetes tudás, tapasztalat nélkül könnyen elkészíthető legyen.

A recept: gluténmentes.

Hozzávalók (1 kenyérhez – sütőforma 25*11cm ):

Első lépés:
– 120g zabpehelyliszt (gluténmentes)
– 110g rizsliszt
– 30g kukoricaliszt
– 30g keményítő (én kukoricát használok)
– 1ek őrölt lenmag
– 1ek útifűmaghéj
– 300g kefír

Második lépés:
– 1kk só
– kb. 4-5g élesztő
– 1 közepes méretű tojás
– 15g olívaolaj
– 20g kókuszolaj
– 1kk méz

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  • Egy keverőtálba mérem az első lépésből az összes száraz alapanyagot (mindent, kivéve a kefírt), majd alaposan elkeverem őket.
  • Hozzáöntöm a kefírt, majd homogénre keverem a tésztát.
  • Frissen tartó fóliával lefedem és 8-10 óráig hagyom a konyhapulton fermentálni.
  • Az idő leteltével jöhet a második lépés, melyben minden fennmaradó hozzávalót a tésztához teszek és azt alaposan elkeverem.
  • Kiolajozott tapadásmentes sütőedénybe teszem a tésztát, visszatakarom a frissen tartó fóliával és kb. 2 óráig kelesztem.
  • Az idő leteltével jöhet a sütés. A kenyeret 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöm 25 percig, majd a hőmérsékletet leveszem 180 fokra, alufóliával letakarom a kenyeret, hogy ne égjen meg és kb. még fél óra alatt készre sütöm (ha alsó-felső sütést használsz, akkor a kiinduló hőd inkább 220 fok legyen és azt vedd le 200-ra).
Javaslom a videó megnézését, mert ott mindent részletesebben bemutatok, illetve javaslatokat is teszek, hogy hogyan tudod a kenyeret tej-, illetve tojásmentessé alakítani, valamint lisztopciókról is beszélek, ha valamelyiket nem tudod fogyasztani.