ZsomBisztró

Gyors, egyszerű és nagyon finom gyros (bónusz wrap)

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek rendkívül finom, egészséges és egyszerű gyrost. Elkészítem a kedvenc tzatziki-met, illetve megmutatom, hogy hogyan fűszerezem a gyros húst, hogy a lehető legfinomabb legyen. Köretnek készítek krumplit és egy wrapet is mutatok, ami csupán 1 összetevőből készül.

Hozzávalók:

Hús:
– 0,5kg csirke felsőcomb filé
– 1 tk fokhagyma por (granulátum)
– 1 tk őrölt fűszerkömény (nem római)
– 1 tk szárított oregánó
– 1/2tk szárított kakukkfű
– 3/4tk só
– 1/2tk őrölt feketebors
– olívaolaj

Tzatziki:
– 1 nagy kígyóuborka
– 2 kis pohár laktózmentes natúr joghurt (2*150g)
– 2 gerezd fokhagyma
– 1-2ek olívaolaj
– ízlés szerint citromlé vagy ecet
– só
– fűszernövény lehet: kapor/kakukkfű/petrezselyem/menta (Mehet mindegyik is, de ízlés szerint kiválaszthatsz csak egyet vagy kettőt. A friss mindig jobb, mint a szárított, de ha csak szárított van, azzal is nagyon finom.)

Krumpli:
– újburgonya
– só
– bors
– olívaolaj

Wrap (1 db):
– 38g őrölt lenmag
– 40g víz
– csipet só

Zöldségek:
– paradicsom
– lilahagyma
– jégsaláta

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Sült újburgonya:

  • A krumplikat megmosom, elnegyedelem, majd egy tálban sóval, borssal és olívaolajjal elkeverem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire öntöm őket, majd alufóliával leterítem őket és mehetnek is a 200 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 1 órára, de az alufóliát az első 25 perc után leveszem.

Gyros hús:

  • A csirkecombot feldarabolom, majd egy keverőtálban hozzáadom a fűszereket, sózom, borsozom, öntök rá kevés olívaolajat és alaposan összemasszírozom az egészet.
  • Főzőlapnál közepes-magas lángon sütöm a húst tapadásmentes serpenyőben, amibe tettem még extra olívaolajat (a videóban extra tipp a tökéletes hús sütéshez).

Tzatziki:

  •  Megmosom és meghámozom a kígyóuborkát, majd apró kockákra vágom (gyalulni is lehet).
  • Keverőtálban besózom az uborkát, majd 5-10 percig hagyom, hogy levet eresszen, majd az idő leteltével jól kinyomkodom és a levét leöntöm.
  • Az uborkához laktózmentes joghurtot, olívaolajat, fokhagymát, citromlevet és fűszereket teszek, majd alaposan elkeverem az egészet.
  • Sóval ízesítem.

Lenmag wrap:

  •  Egy lábasba teszem a vizet és a sót, majd a főzőlapnál felforralom.
  • Amint felforrt a víz, hozzáadom az őrölt lenmagot, alaposan elkeverem és leveszem a főzőlapról, majd hagyom, hogy teljesen lehűljön (10 percig kb.).
  • Lehülés után két sütőpapír között lehelet vékonyra nyújtom, kör alakúra vágom, majd tapadásmentes száraz serpenyőn sütöm.
Én gyros tálat szeretek készíteni és a krumpli a kedvenc köretem, de Te úgy fogyasztod, ahogy csak szeretnéd, csak a finom, friss, roppanós zöldségekről ne feledkezz meg. 🙂