ZsomBisztró

Mentes, egészséges kókusztekercs

A videóban egy egészséges alternatíváját mutatom meg a sokak által nagyon szeretett kókusztekercsnek. A recept tejmentes, gluténmentes és finomítottcukormentes, valamint az elkészítése borzasztóan egyszerű.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), finomított cukormentes, ha a mézet kicseréled akkor meg vegán is.

Hozzávalók (2 kisebb rúdhoz):

kakaós részhez:

– 8db datolya (nagy, kisebbekből lehet több)
– 20g zabpehelyliszt (gluténmentes)
– 50g kókuszliszt
– 25g mandulaliszt
– 15g kakaópor
– csipet só
– 50g méz (vagy más édesítő, pl.: juhar- vagy agávé szirup)
– 30g kókuszolaj (olvasztott)
– 20g kókusztej (magas zsírtartalmú, konzerves)
– 2kk rumaroma

krémhez/töltelékhez:

– 80g kókusztejkonzerv
– 80g kókuszolaj (olvasztott)
– 60g méz (30)
– 40g kókuszreszelék
– 20g kókuszliszt

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  Első lépésként kimagozom a datolyákat és forró vízbe áztatom őket 10 percre, hogy megpuhuljanak.
  • Egy késsel pasztát készítek a datolyából, de te daráló gépet is használhatsz (szerintem késsel egyszerűbb).
  • A kakaós rész elkészítéséhez egy keverőtálba mérem a száraz alapanyagokat (lisztek, kakaópor, csipet só), majd ezeket homogénre keverem.
  • A keverékhez adom a többi hozzávalót (elkészült datolyapaszta, méz, kókuszolaj, kókusztej, rumaroma) majd kanál segítségével homogénre gyúrom a tésztát.
  • A krém elkészítéséhez az összes hozzávalót alaposan elkeverem.
  • Két részre osztom mind a kakaós részt, mind a krémet, mert kisebb adagokkal könnyebb dolgozni.
  • Vékonyra nyújtom a kakaós tésztát, majd megkenem a krémmel és finoman, de határozottan feltekerem, majd kókuszreszelékbe hempergetem (ehhez a részhez érdemes megnézni a videót, hogy hogyan csinálom).
  • Hűtőbe teszem és 1-2 óra után már lehet is szépen szeletelni.