ZsomBisztró

Első Kovászos Kenyerem

Az “Utam a kovászos kenyérhez” című kis videósorozatom harmadik és egyben utolsó részében végre elkészítem életem első kovászos kenyerét. A videóban megmutatom lépésről lépésre, hogy mit és miért csináltam, és hogy hogyan jutottam el az első kovászos kenyeremhez. Az első epizódban arról beszéltünk, hogy mi a kovászos kenyér és miért jó, illetve az anyakovász elkészítését is megmutattam. A második epizódban ellátogattam egy kovászos kenyereket készítő kézműves pékségbe. Itt a harmadikban végre kovászos kenyeret sütünk. Remélem a sorozat adott némi motivációt, hogy Te is megpróbálkozz a kovászolással!

Hozzávalók:

– 225g aktív kovász (25g anyakovász + 100g rozsliszt + 100g víz)
– 735g víz
– 20g só
– 200g teljes kiőrlésű búzaliszt
– 800g finom búzaliszt

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Első nap:

  • Este megetetem az anyakovászom.

Második nap:

  • Bekeverem az aktív kovászom (25g anyakovász + 100g rizsliszt + 100g víz).
  • 4 óra elteltével összekeverem a liszteket és a víz 90%-át, majd 1 óráig pihentetem (autolízis megy végbe).
  • Hozzáadom a tésztához az aktív kovászt, a maradék vizet és a sót, majd alaposan eldolgozom.
  • Pár perc pihentetés után kiveszem a tésztát a pultra és „csapkodós-hajtogatós” (slap and fold) technikával elkezdem összehozni a tésztát, kialakítani a gluténhálót (kb. 10 percig csinálom).
  • Visszateszem a tálba, 15 perc pihentetés, majd jöhet az első hajtogatás, aztán fél óra pihentetés, majd újjab hajtogatás (összesen 5-ször hajtogatom meg a tésztát és a hajtogatások között mindig fél órát várok).
  • 2-2,5 óra pihentetés, szobahőmérsékleten kelesztés.
  • Tésztát megfelezem (mert ennyi hozzávalóból két kenyeret sütök), majd azokat előformázom.
  • 20 perc pihentetés, majd jöhet a szakajtók kialakítása, a kenyérkék végleges formázása, amit a videóban részletesen bemutatok.
  • 14 óráig hűtőben kelesztem a kenyereket.

Harmadik nap:

  • Reggel kiveszem a kenyereket a hűtőből.
  • A sütőt előmelegítem 230 fokra a vaslábassal együtt (legalább fél órát hagyom 230 fokon melegedni az edényt, hogy jól átforrósodjon).
  • Megvágom a kenyereket.
  • Sütés 230 fokon 40 percig lefedett edényben, majd leveszem a fedőt és még 10-12 percig sütöm, hogy a kérge szépen megbarnuljon és a kenyér kicsit kiszáradjon.