ZsomBisztró

egészségesebb "Lángos"

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek egészségesebb „lángost”. A lángos tésztája gluténmentes, tejmentes és a sütéséhez jóval kevesebb olajat használok. Érdemes kipróbálnod a receptet, ha szeretnél részesülni valamelyest a lángos élményből és szívesen teszed ezt egészségesebb, netán mentes verzióval.

A lángostészta: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes).

Hozzávalók (8 „mini” lángoshoz):

– 150g rizsliszt
– 50g zabpehelyliszt
– 250g főtt burgonya
– 15g keményítő
– 2 tojás
– 1ek olívaolaj
– 1ek lenmag
– 1ek útifűmaghéj
– 1-2 gerezd fokhagyma (feldarabolva/összenyomva)
– 100g víz
– 1kk só
– 1 csomag sütőpor

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  Először meghámozok, feldarabolok és megfőzök pár burgonyát.
  • Egy villa segítségével összetöröm a megfőtt krumplit, majd egy nagy keverőtálba helyezem.
  • A tálba teszem a többi hozzávalót is. Ha nem szeretnél tojást használni vagy vegán lángosokra vágysz, akkor tojás helyett használhatsz „lentojást” is (1 lentojás = 1ek őrölt lenmag + 3ek víz).
  • Alaposan elkeverem a hozzávalókat, amíg homogén tésztát nem kapok, majd 10 percig állni hagyom, hogy minden lisztszem hidratálódhasson.
  • 8 egyenlő részre osztom a tésztát, majd egy enyhén olajozott sütőpapír segítségével formázom meg a lángosokat (a videóban részletesen bemutatom).
  • A lángosokat kevés olívaolajjal kikent közepes lángra felmelegített serpenyőben sütöm (amint az egyik oldal megsült, megfordítom őket).
  • Ha nagyon szereted a fokhagymát a tésztán túl az elkészült lángosok (lepények) tetejére is javaslom, hogy tegyél.
A lángosok frissen, melegen a legfinomabbak és ne felejtsd őket alaposan megpakolni az általad preferált feltétekkel! 🙂