ZsomBisztró

Elkészítettem az IKEA mandulatortáját (almondy), de egészségesebben

A videóban az IKEA híres almondy mandulatortáját készítem el, csak egészségesebben. A receptem nem tartalmaz finomított cukrot, teljesen gluténmentes és pici módosítással teljesen vegán is. Ha kíváncsi voltál, hogy lehetséges-e egészségesebben elkészíteni ezt a desszertet, a válaszom: Igen! Jó étvágyat!

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), tojásmentes, finomított cukormentes, ha a mézet kicseréled akkor meg vegán is.

Hozzávalók:

Tészta:
– 200g darált mandula (mandulaliszt)
– 80g zabpehelyliszt
– 1ek őrölt lenmag
– 1ek kukoricakeményítő
– 1 csomag sütőpor
– csipet só
– 120g aquafaba (csicseriborsó konzerv leve)
– 1ek citromlé
– 100g méz

Krém:
– 360g mandulatej (nálam rizstej, de bármilyet használhatsz)
– 40g kukoricakeményítő
– 60g méz
– 1-2kk vaníliaaroma
– 90g kókuszolaj (én ebből 60g-ot laktózmentes vajjal helyettesítek, mert vajjal finomabb, de vegán verzióért használj csak kókuszolajat)
– 180g kókusztej (zsíros, szeparálódott része)

Pirított szeletelt mandula a tetejére.

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Piskóta:

  •  Egy keverőtálba teszem a száraz alapanyagokat (lisztek, őrölt lenmag, keményítő, só, sütőpor), majd ezeket alaposan elkeverem.
  •  Az aquafabához teszem a citromlevet, majd ezt kemény habbá verem.
  • Hozzáadom az aquafabához a mézet, ezzel is elkeverem, majd a nedves összetevőket a szárazokhoz keverem.
  • A tésztát két részre osztom, majd sütőpapírral leterített tepsire teszem és sütőpapír alatt két vékony kör alakú lapra nyújtom.
  •  A piskótákat 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 15 percig sütöm, majd hagyom, hogy teljesen lehűljenek.

Krém:

  •  A mandulatej nagy részét a mézzel és vaníliaaromával elkezdem melegíteni.
  • A maradék mandulatejben csomómentesre keverem a keményítőt, majd ezt a keveréket, a már párolgó keverékhez csurgatom folyamatos kevergetés mellett.
  • Addig főzöm, amíg párat nem rottyant és a keményítő szépen be nem húzta a tojásmentes pudingot.
  • Hozzáadom a kókuszolajat (aminek egy része helyett javaslom, hogy laktózmentes vajat használj, mert finomabb lesz), majd alaposan elkeverem benne.
  • Hagyom, hogy teljesen lehűljön (hűtőhidegre) és ekkor adom hozzá a kókusztej zsíros részét amivel szépen, habverő segítségével elkeverem.

Összeállítás:

  • Az egyik piskótát vékony krémmel kenem, majd finoman ráhelyezem a másik piskóta lapot és a maradék krémből körbekenem, majd a tetejére és oldalára pirított mandulát szórok.

+ megjegyzés: Nem használom fel az összes krémet és a piskótákkal meg nagyon óvatosan bánok, mert könnyen eltörhetnek. A videóban láthatod, hogy hogyan állítom össze a tortát.