ZsomBisztró

Mindenmentes torta sütés nélkül

A videóban egy esküvői felkérésre készítek egy olyan mindenmentes tortát, ami nem tartalmaz finomított cukrot, illetve édesítő alternatívát sem, tehát édességét kizárólag a benne lévő gyümölcsöknek köszönheti. Ami az ízvilágot illeti, a banános-kókuszos-csokis ízekre esett a választásom, mert tapasztalataim szerint ezeket sokan nagyon szeretik. Úgy alakítottam ki a receptet, hogy az elkészítése nagyon egyszerű, könnyen leutánozható legyen és még sütőt se kelljen használni. Javaslom, hogy készítsd el, mert rendkívül finom és még nem is egészségtelen.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), tojásmentes, finomított cukormentes és vegán is.

Hozzávalók:

Első réteg (alap):
– 280g mag (nálam fele mandula, fele kesudió)
– 18db kimagozott datolya
– 15g holland kakaópor
– 50g kókuszolaj
– csipet só

Második réteg (sűrűbb krém):
– 300g mandulaliszt
– 35g holland kakaópor
– 250g forró víz
– 25db kimagozott datolya
– 5db közepes méretű érett banán
– 100g magvaj (nálam tahini)
– 100g kókuszolaj
– kevés vanília/vaníliaaroma
– csipet só

Harmadik réteg:
– banánkarikák (nálam három közepes banán)

Negyedik réteg (lazább krém):
– 500g zsíros kókusztej
– 180g kesudió beáztatva
– 2,5db közepes méretű érett banán
– 25db kimagozott datolya
– 25g holland kakaópor
– 80g kókuszolaj

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Első réteg:

  • Ledarálom a választott magvakat és hozzájuk adom a kakaóport és egy csipet sót.
  • A datolyákból kés segítségével (darálót is használhatsz, csak az enyém tönkrement) datolyapasztát készítek, majd ezt és a kókuszolajat a magvas keverékhez adom és mindent alaposan elkeverek, hogy egy ragacsos masszát kapjak.
  • A magvas ropogós réteget a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodom, majd a hűtőbe teszem pihenni, amíg elkészítem a második réteget.

Második réteg:

  • Először forró vízbe áztatom a datolyákat, majd egy keverőtálban összekeverem a száraz alapanyagokat (mandulaliszt, holland kakaópor, csipet só).
  • Turmixgépbe teszem a nedves hozzávalókat (datolya a vízzel, banánok, kókuszolaj, magvaj, vaníliaaroma) és alaposan egyneműsítem őket.
  • A turmixot a száraz alapanyagokra öntöm, a kettőt elkeverem, pár percig állni hagyom, majd a tortaformába öntöm ezt is, és az egészet 1 órára mélyhűtőbe teszem.

Harmadik réteg:

  • A második rétegre banánkarikákat szelek.

Negyedik réteg:

  • A kesudiót egy egész estére beáztatom, majd lecsöpögtetem.
  • A hozzávalókat turmixgépbe teszem és mindent egybeturmixolok.
  • Az elkészült krémet a banánkarikás rétegre teszem, majd a tortát újra fagyasztóba helyezem.

Díszítés, tálalás:

  • Mikor már a felső réteg is szilárd, de nem kötött meg teljesen, a tetejére pirított mandulát (tudom, a videóban nem pirítottam meg őket, de te tégy úgy, mert finomabb lesz) és kókuszszirmokat teszek, majd lefedem és a fagyasztóba teszem.
  • Tálalás előtt egy órával veszem ki a mélyhűtőből.