ZsomBisztró

Muffin, de egészségesebb

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítem el a muffint kétféleképpen. Először megmutatom, hogy hogyan készíthetsz el egy könnyen személyre szabható hagyományos muffint, majd megmutatom, hogy varázsoltam a receptet egészségesebbé. Itt megtalálod az egészséges muffin receptet, a videó leírásában meg a hagyományosat.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), tojásmentesfinomított cukormentes, ha a mézet kicseréled akkor meg vegán is.

Hozzávalók:

Kb. 12 muffinhoz:
– 160g gluténmentes zabpehelyliszt
– csipet só
– 1 kk sütőpor
– 2 lentojás (1 lentojás = 1 ek őrölt lenmag + 3 ek víz)
– 1 banán (100g)
– 100g méz
– 40g kókuszolaj
– 20g olívaolaj
– 120g zsíros kókusztej
– belevaló töltelék (ez esetben 100g étcsokoládé és muffinonként 3 meggy)

Tetejére:
– kókuszkrém (300g kókusztej zsíros része + 50g méz + kevés vanília aroma)
– meggy
– csokireszelék (nálam 85%-os étcsokoládé)

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  Első lépésként egy kis tálban elkészítem a „lentojásokat” (összekeverek 2ek őrölt lenmagot 5-6ek vízzel, majd pár percig állni hagyom).
  • Egy keverőtálba mérem a száraz alapanyagokat (liszt, só, sütőpor), majd elkeverem őket.
  • Hozzáadom a pépesített banánt, kókuszolajat, olívaolajat és a kókusztej zsíros, szeparálódott részét, majd mindent homogénre keverek.
  • Ennél a pontnál lehet hozzáadni az ízesítőket, töltelékeket (nálam étcsokoládé és meggy).
  • A muffinformákat kiolajozom, majd a tésztát egyenlően szétosztom (érdemes nem teljesen teletenni a formákat).
  • 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöm a muffinokat, körülbelül 15 percig.
  • Kiveszem őket a formákból, majd hagyom, hogy teljesen lehűljenek.
  • A tetejére kókuszkrémet teszek, amihez zsíros kókusztejet vertem fel mézzel és kevés vaníliaaromával, majd némi reszelt étcsokoládét és egy-egy meggyet.