ZsomBisztró

Sült kacsacomb párolt lilakáposztával (és karfiolpürével)

A videóban megmutatom, hogy hogyan szeretem elkészíteni a klasszikus sült kacsacomb, párolt lilakáposzta és burgonyapüré egy fokkal egészségesebb és alacsonyabb kalóriás verzióját. A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek nagyon egyszerűen belül omlós, kívül ropogós kacsát, illetve azt is megmutatom, hogy hogyan készítettem a saját laktofermentált lilakáposztámból párolt káposztát, vegül, hogy hogyan készítek burgonyapüré helyett karfiolpürét, ami nagyon finom és egészséges is, meg persze jóval kevesebb kalóriát is tartalmaz.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes).

Hozzávalók:

Kacsacomb

Párolt lilakáposzta:
– 1 db lilahagyma (én két kicsit használtam)
– 1 tk őrölt fűszerkömény
– 1 tk almaecet
– só ízlés szerint
– 1 ek méz (vagy más édesítő)
– kevés olaj / zsír

Karfiolpüré:
– 1 fej karfiol
– 1 db közepes burgonya
– só ízlés szerint
– kevés őrölt fehérbors ízlés szerint
– 1-2 gerezd fokhagyma
– 1 csipet kurkuma a szín kedvéért (opcionális)
– 1ek olívaolaj (opcionális, de finomabb lesz)

  • Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Egyszerű, finom kacsacomb:

  • A kacsacombokat a bőrös oldalukon késsel párszor megszúrkodom, majd mindkét oldalukat besózom és olajjal enyhén kikent sütőtepsire teszem őket bőrükkel felfelé.
  • Mehetnek a 160 fokra előmelegített sütőbe legalább másfél órára (ez alatt az idő alatt a hús szépen megpuhul a bőre pedig finom, ropogós lesz).

Párolt lilakáposzta:

  •  Én a laktofermentált lilakáposztámat használom, de ha egész káposztával indítasz, akkor csak le kell gyalulni és besózni, hogy levet eresszen, majd kinyomkodni.
  • Olívaolajon (vagy zsíron) elkezdem a hagymát fonnyasztani (kb. 5 percig).
  • Hozzáadom a lilakáposztát, az almaecetet (amiből én csak 1 teáskanálnyit használok, de ha nem fermentált káposztával indítasz, akkor lehet többet), illetve a fűszerköményt és a mézet.
  • Fedő alatt körülbelül 45 percig párolom a káposztát, de közben szemmel tartom és ha kevés rajta a folyadék, azt vízzel pótlom.
  • A végén sóval ízesítem.

Karfiolpüré:

  • Megpucolok egy fej karfiolt és egy darab burgonyát, majd feldarabolva egy megfelelő méretű lábasba teszem őket.
  • Adok hozzá némi vizet és egy nagy csipet sót, majd lefedve addig párolom őket, amíg teljesen meg nem puhultak (kés/villa próba).
  • Ha megfőtt a karfiol és a krumpli, hozzáadom a fokhagymát, kevés fehérborsot (mert szeretem fűszeresebben), kis kurkumát a szín miatt és érdemes hozzáadni kevés olívaolajat is.
  • Mindent homogénre turmixolok és ha nem lenne elég folyós, krémes az állaga, akkor kis vizet/növényi tejet lehet hozzá adni (de nyugodtan használj vajat és/vagy tejet, ha úgy preferálod).