ZsomBisztró

Egészségesebb Zserbó (gluténmentes)

Egészségesebb mentes zserbó

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek egészségesebb zserbót, melynek az elkészítése is gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományosnak. A recept gluténmentes, tejmentes, finomított cukormentes és könnyen vegán verzióra alakítható, ha a mézet juharszirupra, a tojássárgát pedig lentojásra cseréljük.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), finomított cukormentes.

Hozzávalók (a videóban a fele mennyiségekkel dolgoztam):

Tészta:

  • 130g zabpehelyliszt
  • 50g mandulaliszt
  • 108g rizsliszt
  • 1ek útifűmaghéj
  • 2ek őrölt lenmag
  • 1kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 90g kókuszolaj
  • 90g növényi tej (bármilyen)
  • 30g méz (vagy juharszirup/agavé szirup)
  • 2db (kicsi) tojássárgája (lentojásra cserélhető, 1 lentojás = 1ek őrölt lenmag + 2ek víz elkeverve, 5 percig áztatva)

Töltelék:

  • 120g darált dió
  • 72g méz
  • 220g házi baracklekvár (cukormentes)

Bevonó:

  • 35g kókuszolaj
  • 35g kakaó por
  • 35g méz
  • 50g forró víz (körülbelül)

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  A száraz alapanyagokat (lisztek, útifűmaghéj, őrölt lenmag, sütőpor, só) keverőtálba mérem és alaposan elkeverem.
  • Hozzáadom a maradék (nedves) hozzávalókat (olvasztott kókuszolaj, növényi tej, méz, tojás sárgája), majd összegyúrom a tésztát.
  • A tésztát 10 percig hűtőbe teszem, addig elkészítem a tölteléket, amihez csak külön keverőtálban összekeverem a hozzávalókat.
  • A tésztát három egyenlő részre osztom, majd sütőpapíron vékonyra nyújtom őket (érdemes megnézni a videóban, hogyan kezelem a tésztát, mert a gluténháló hiánya miatt nem egyszerű vele bánni). Körülbelül 26*26 cm-es méretűre kell egyet nyújtani.
  • A tölteléket elfelezem és szépen a tésztával felváltva egymásra rétegezem őket (a tölteléket is egyenletesen vékonyra kenem).
  • A rétegezett süteményt párszor késsel megszurkodom, hogy legyen a keletkező gőznek menekülő útja, majd 170 fokra előmelegített sütőbe teszem körülbelül 30-35 percre.
  • Az elkészült süteményt lesúlyozom, majd hagyom, hogy teljesen lehűljön.
  • Ez után hűtőbe helyezem (legtöbbször egész estére).
  • Miután hűtőhideg lett a sütemény, ráöntöm az elkészült bevonót, amihez először elkevertem az olvasztott kókuszolajban a kakaó port, majd hozzáadtam a mézet és végül forró vízzel hígítottam.
  • A zserbót vissza teszem a hűtőbe, hogy a teteje is megdermedjen.