Egészségesebb mentes zserbó
A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek egészségesebb zserbót, melynek az elkészítése is gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományosnak. A recept gluténmentes, tejmentes, finomított cukormentes és könnyen vegán verzióra alakítható, ha a mézet juharszirupra, a tojássárgát pedig lentojásra cseréljük.
A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), finomított cukormentes.
Hozzávalók (a videóban a fele mennyiségekkel dolgoztam):
Tészta:
- 130g zabpehelyliszt
- 50g mandulaliszt
- 108g rizsliszt
- 1ek útifűmaghéj
- 2ek őrölt lenmag
- 1kk sütőpor
- 1 csipet só
- 90g kókuszolaj
- 90g növényi tej (bármilyen)
- 30g méz (vagy juharszirup/agavé szirup)
- 2db (kicsi) tojássárgája (lentojásra cserélhető, 1 lentojás = 1ek őrölt lenmag + 2ek víz elkeverve, 5 percig áztatva)
Töltelék:
- 120g darált dió
- 72g méz
- 220g házi baracklekvár (cukormentes)
Bevonó:
- 35g kókuszolaj
- 35g kakaó por
- 35g méz
- 50g forró víz (körülbelül)
Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):
- A száraz alapanyagokat (lisztek, útifűmaghéj, őrölt lenmag, sütőpor, só) keverőtálba mérem és alaposan elkeverem.
- Hozzáadom a maradék (nedves) hozzávalókat (olvasztott kókuszolaj, növényi tej, méz, tojás sárgája), majd összegyúrom a tésztát.
- A tésztát 10 percig hűtőbe teszem, addig elkészítem a tölteléket, amihez csak külön keverőtálban összekeverem a hozzávalókat.
- A tésztát három egyenlő részre osztom, majd sütőpapíron vékonyra nyújtom őket (érdemes megnézni a videóban, hogyan kezelem a tésztát, mert a gluténháló hiánya miatt nem egyszerű vele bánni). Körülbelül 26*26 cm-es méretűre kell egyet nyújtani.
- A tölteléket elfelezem és szépen a tésztával felváltva egymásra rétegezem őket (a tölteléket is egyenletesen vékonyra kenem).
- A rétegezett süteményt párszor késsel megszurkodom, hogy legyen a keletkező gőznek menekülő útja, majd 170 fokra előmelegített sütőbe teszem körülbelül 30-35 percre.
- Az elkészült süteményt lesúlyozom, majd hagyom, hogy teljesen lehűljön.
- Ez után hűtőbe helyezem (legtöbbször egész estére).
- Miután hűtőhideg lett a sütemény, ráöntöm az elkészült bevonót, amihez először elkevertem az olvasztott kókuszolajban a kakaó port, majd hozzáadtam a mézet és végül forró vízzel hígítottam.
- A zserbót vissza teszem a hűtőbe, hogy a teteje is megdermedjen.