ZsomBisztró

fűszeres sütőtökkrémleves (vegán recept)

A videóban egy rendkívül finom és iszonyatosan egyszerű, holott nagyon egészséges sütőtökkrémlevest fogok elkészíteni. A receptet úgy alakítottam, hogy mindenki fogyaszthassa, így a leves laktózmentes, gluténmentes, és vegán is (csak használj más édesítőt). Javaslom, hogy próbáld ki, mert egyrészt szerintem érdemes kihasználni az idényszerű gyümölcsöket, zöldségeket, másrészt meg annyira finom, hogy garantálom, nem egyszer fogod megcsinálni. Egyébként sütőtökből muffint is szeretek készíteni.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), finomított cukormentes, ha a mézet kicseréled akkor meg vegán is.

Hozzávalók:

– 1 közepes sütőtök
– 1 fej vöröshagyma
– 4 gerezd fokhagyma
– 1 db kókusztej konzerv
– 2ek olívaolaj
– víz
– tetszőleges édesítő ízlés szerint (én 2ek mézet használtam, de jó opció a juharszirup is)
– só, bors ízlés szerint
– 1/2tk őrölt fahéj
– 1/4tk őrölt szerecsendió
– 1/4tk őrölt gyömbér
– 1/8tk őrölt szegfűszeg
– egy csipet őrölt cayene bors, ha szereted a csípőset (opcionális)
– díszítéshez: pirított tökmag, tökmagolaj (opcionális)

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Sütőtök püréhez:

  • Egy közepes méretű sütőtököt hosszában kettévágtam, kimagoztam, majd sütőpapírral lefedett tepsire helyeztem a feleket lefelé fordítva és 200 fokra előmelegített sütőben egy óráig sütöttem őket, majd a belsejüket kikanalaztam és leturmixoltam.

Sütőtökkrémleves elkészítése:

  • Olívaolajon megfonnyasztom a feldarabolt hagymát és fokhagymát (kb. 5 percig).
  •  Hozzáadom a sütőtökpürét, egy konzerv zsíros kókusztejet, a fűszereket és némi vizet majd 10-15 percig közepes lángon főzöm.
  • A végén leturmixolom és sóval, borssal, valamint kis mézzel ízesítem.
  • A tetejére pirított tökmagot és tökmagolajat szeretek tenni.