ZsomBisztró

Kovászos pizza

Amint megsütöttem az első kovászos kenyerem azon gondolkoztam, hogy vajon lehetne-e pizzát is készíteni kovásszal? Akkor még nem tudtam, de aztán viszonylag hamar kiderült a számomra, hogy nagyságrendileg mindent el lehet készíteni kovásszal is.
A videóban elkészítem életem első kovászos pizzáját. Úgy gondolom ennél jobb pizzát, hagyományos sütőben, bármi extra felszerelés nélkül, otthon nem lehet készíteni (mármint egy tapasztaltabb pék biztos szebbet süt, de itt a módszerre gondoltam). Nagyon javaslom, hogy készítsd el, mert annak ellenére, hogy a kovászolás miatt hosszabb folyamat, alig kell belefektetni aktív munkát, inkább csak várakozni kell és eredményül egy egészségesebb, finomabb, királyabb pizzát fogsz kapni. Ha bárkinél be akarsz vágódni, csak hívd át és készítsd el neki ezt. Nekem nem kéne több ennél a mondatnál: “Kovászos pizzát sütöttem, Neked!”
Na, hajrá, pizza sütésre fel!

Hozzávalók:

Tészta (2 pizzához):
– 60g kovász
– 350g liszt
– 190g víz
– 10g méz
– 1ek olívaolaj (12g)
– 1/2ek só (9g)

Paradicsomszósz:
– 1 paradicsomkonzerv (darabolt vagy egész hámozott)
– nagy csipet só
– 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  • Összekeverem a tészta hozzávalóit, majd fél óráig pihentetem.
  •  5-10 percig gyúrom, dagasztom, majd extraszűz olívaolajjal kikent tálba helyezem.
  • 5 óráig pihentetem, kelesztem.
  • Két részre osztom (mert ennyi tésztából 2 pizza lesz), formázom, külön tálba helyezem és fóliával lefedem.
  • 4 óráig szobahőmérsékleten kelesztem, majd beteszem a hűtőbe éjszakára hűtős kelesztésre (min. 12 óra).
  • Kiveszem a hűtőből és fél óráig melegedni hagyom (addig előmelegítem a sütőt, elkészítem az egyszerű pizza szószt és előkészítem a feltéteket).
  • A pizza tésztákat kinyújtom, feldíszítem és jöhet a sütés (250 fokon, kb. 12 percig, de sütő és sütő között van eltérés).