ZsomBisztró

Egészséges mézeskalács (Gluténmentes, tojásmentes)

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek mézeskalácsot, de nem akármilyet, mert ez a mézeskalács gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és finomított cukrot sem tartalmaz, sőt, majdnem vegán is (csak az édesítőt kell lecserélned a vegán verzióhoz).
A mézeskalács mellett „mindenmentes” bejglit és diós sütit is találsz a receptjeim között.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), tojásmentesfinomított cukormentes, ha a mézet kicseréled akkor meg vegán is.

Hozzávalók:

Tészta (kb. 20 db-hoz):
– 50g mandulaliszt
– 40g rizsliszt
– 25g zabpehelyliszt
– 25g kukoricakeményítő (tápiókát is használhatsz)
– 1ek útifűmaghéj
– 1ek őrölt lenmag
– 1kk sütőpor
– őrölt fűszerek ízlés szerint (javaslatom: 3/4kk őrölt fahéj, 1/2kk őrölt gyömbér, 1/4kk őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt szerecsendió)
– csipet só
– 60g méz
– egy pépesített banán
– 20g kókuszolaj

Tetejére:
olvasztott étcsokoládé

vagy:

egészségesebb máz:
– 20g kókuszolaj
– 40g kókusztejszín (kókusztej zsíros, szeparálódott része)
– 30g méz
– 20g keményítő (kukorica vagy tápióka)

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  • A száraz alapanyagokat (lisztek, keményítő, őrölt lenmag, útifűmaghéj, sütőpor, őrölt füszerek, só) egy keverőtálba mérem és alaposan elkeverem őket.
  • Egy külön tálban villa segítségével lepépesítek egy érett banánt, majd ezt is a száraz alapanyagokhoz adom.
  • Teszek a keverékhez még kókuszolajat és mézet (a mézet kicserélheted bármilyen más édesítőre, de ha por alapura esik a választásod, akkor valamennyi vízzel pótolni kell a nedvességet) majd mindent alaposan elkeverek.
  •  A tésztát fóliába csomagolom, majd 20 percre hűtőbe teszem.
  • Az idő leteltével két sütőpapír között kinyújtom és különböző formákkal szaggatom.
  • A mézeskalácsokat 170 fokra előmelegített sütőbe teszem körülbelül 10 percre.