ZsomBisztró

egészséges gluténmentes bejgli

A videóban a fő allergénektől mentes bejglit készítek. Úgy alakítottam ki a bejgli receptjét, hogy az gluténmentes, tejmentes, tojásmentes legyen és finomított cukrot se tartalmazzon. Javaslom, hogy próbáld ki a receptet, mert nemcsak, hogy nagyon finom, de rendkívűl egyszerű és gyors is az elkészítése! A bejgli mellett én mézeskalácsot és diós sütit szeretek karácsonykor készíteni.

A recept: gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), tojásmentesfinomított cukormentes, ha a mézet kicseréled akkor meg vegán is.

Hozzávalók:

Tészta:
– 60g mandulaliszt
– 60g rizsliszt
– 30g zabpehelyliszt
– 30g kukoricakeményítő
– 1ek útifűmaghéj
– 1ek őrölt lenmag
– fél csomag sütőpor
– csipet só
– 1ek almaszósz
– 1ek méz (kb. 20g)
– 100g rizstej

Töltelék (mákos):
– 75g darált mák
– 40g almaszósz
– 90g méz
– kevés citromlé + mazsola (opcionális)

Bónusz diós töltelék:
– 120g darált dió
– 50g almaszósz
– 25g baracklekvár
– 60g méz

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Tészta:

  • A száraz alapanyagokat (lisztek, keményítő, őrölt lenmag, útifűmaghéj, sütőpor, só) keverőtálba mérem, majd alaposan elkeverem őket.
  • Hozzáadom a keverékhez a nedves összetevőket (almaszósz, méz, rizstej) majd alaposan elkeverem őket.
  • Frissentartó fóliába csomagolom a tésztát, kicsit előformázom, majd 10 percig pihentetem, hogy minden lisztszem hidratálódni tudjon.
  • Két sütőpapír között nyújtom a tésztát körülbelül 4 mm vastagságúra.
  • Megkenem a mákos töltelékkel, amihez a hozzávalókat csak egy külön edényben összekevertem.
  • Megszúrkodom a bejglit, hogy a gőz könnyen távozni tudjon, majd sütőpapírral leterített tepsire teszem és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 25 percre.