ZsomBisztró

gluténmentes kovászos kenyér

A videóban visszatérek a kovászos kenyérhez és megmutatom, hogy hosszas kísérletezések után, hogyan és milyen gluténmentes kovászos kenyeret sikerült csinálnom. Azért szeretem ezt a receptet, mert nagyon egyszerű, viszonylag olcsó és könnyen beszerezhető hozzávalókkal készült és, mert nagyon finom kenyeret eredményez. Javaslom, hogy készítsd el!
Ha nem fontos, hogy a kovászos kenyered gluténmentes legyen, akkor az első kovászos kenyerem receptjét is megtalálod. (A zabkovászom úgy készítettem, mint az eredeti anyakovászomat, csak gluténmentes bio zablisztet (amit magamnak őröltem kávédarálóban) használtam.

A recept: gluténmentes.

Hozzávalók:

– 330g langyos víz
– 110g zabkovász (gluténmentes)
– 100g zabliszt (gluténmentes)
– 100g köles liszt
– 100g hajdina liszt
– 2 ek útifűmaghéj
– 2 ek őrölt lenmag
– 1 kk méz
– 1,5 kk só

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

  •  A tészta begyúrása előtt 8 órával megetetem a zabkovászom (előző este).
  • Reggel egy keverőtálba mérem a száraz alapanyagokat (lisztek, só), egy másik tálba meg kimérem a vizet és ehhez adom az őrölt lenmagot, illetve az útifűmaghéjat, majd ez utóbbit 5 percig állni hagyom.
  • A vizes keverékhez adok kevés mézet (kihagyható), illetve a kovászt, majd alaposan elkeverem.
  • A száraz hozzávalókat a nedvesekhez öntöm és mindent elkeverek, majd a tálat letakarom és a tésztát 2 óráig pihentetem.
  • Az idő elteltével a tésztát rizsliszten meghajtogatom, majd megformázom (a videóban részletesen bemutatom) és fejjel lefelé lisztezett konyharuhával bélelt tálba teszem, majd letakarom.
  • A tésztát 6-8 óráig kelesztem a konyhapulton.
  • A kelési idő letelte előtt egy órával előmelegítem a sütőt 250 fokra a vaslábasommal együtt.
  • Az idő leteltével sütőpapírra fordítom a tésztát, megvágom, majd a vaslábasomba teszem és a fedőt ráhelyezem.
  • A lábast a sütőbe helyezem és a hőmérsékletet kapásból leveszem 220 fokra.
  • A kenyeret 1 óráig sütöm, majd leveszem a fedőt és még 5 percig barnítom, szárítom.
  • Kivétel után rácsra teszem és hagyom, hogy teljesen lehűljön.