ZsomBisztró

Egészségesebb Hamburger Kovászos zsemlével

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítem el a Bélflóra Barát Burgerem. Azért kapta ezt a fantázianevet, mert a receptet úgy alakítottam ki, hogy az elkészült hamburger egészségesebb, könyebben emészthető és megfelelő, bélflóra tápláló probiotikus-prebiotikus ételforrás legyen. Lesz itt minden: egyszerű kovászos buci, laktofermentált zöldségek, házi ketchup stb. Javaslom, hogy próbáld ki, készítsd el, mert nem csak finom, de még jót is tesz neked! (Ha gluténmentes bucit szeretnél, akkor ahhoz is van receptem.)

Hozzávalók:

Kovászos hamburger zsemle (6db):
– 300g liszt
– 60g rétesliszt
– 80g kovász
– 220g víz
– 30g méz
– 7g só

Feltétek (én ezeket teszem rá, de Te nyugodtan kreatívkodj):
– fermentált ketchup + dijoni mustár
– kovászos uborka szeletek
– preferált minőségi húspogácsa (nálam marha)
– érlelt laktózmentes sajt
– paradicsom (sózva)
– salátalevél
– pirított hagyma

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Kovászos hamburger buci:

  •  0. lépésként este megetetem az anyakovászom, hogy reggelre szép aktív legyen.
  • Reggel egy nagyobb keverőtálba teszem a vizet, majd ebbe mérem a kovászt, amit az ujjaimmal szépen eloszlatok benne.
  • Hozzáadom a liszteket, a mézet és a sót, majd mindent homogénre keverek, majd lefóliázom a tálat és egy óráig pihentetem a tésztát, hogy minden lisztszem hidratálódhasson.
  • Az idő leteltével jöhet a hajtogatós fázis (a videóban részletesen bemutatom), ami alatt összesen 4-szer hajtogatom meg a tésztát és mindegyik hajtogatás között 30-40 percet pihentetem.
  • Az utolsó hajtogatás után lefedem a tálat és a tésztát 6-8 óráig kelesztem.
  • Az idő leteltével lisztezett pultra borítom a tésztát, majd 6 egyenlő részre osztom és mindegyiket megformázom, majd a bucikat sütőpapírral leterített tepsire teszem.
  • Lefóliázom a tepsit és még körülbelül 3 óráig kelesztem a bucikat szobahőmérsékleten.
  • Az idő leteltével előmelegítem a sütőt 200 fokra és az aljába egy tálcára vizet öntök, hogy párás környezetet biztosítsak a sütéshez.
  • A bucik tetejét egy nedves szilikon ecsettel megkenem, majd mehetnek is a sütőbe körülbelül fél órára.
  • Sütés után hagyom, hogy teljesen lehűljenek.

A hamburgerhez én 100g-os marhahúspogácsákat formáztam és azokat sütöttem meg, majd érlelt laktózmentes sajtot olvasztottam rájuk. Ezen kívül hamburgerszószt készítettem a fermentált házi ketchupomból és dijoni mustárból, valamint kovászos uborka szeleteket, salátaleveleket, paradicsomot és pirított hagymakarikákat tettem még a burgerbe.