A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek 5 perc munkával kenyeret. Nagyon szeretem ezt a receptet, mert tényleg borzasztóan egyszerű és a lehető legpraktikusabb. Az így készült kenyerek két napig szuper frissek, harmadik nap is még jók, negyedig naptól viszont pirítva szeretem őket fogyasztani.
Kovásszal (így még nem készítettem el, de az arányoknak stimmelniük kell):
– 240g búzafinomliszt (BL 55) – 200g kenyérliszt (BL 80) – 1kk só – 40g aktív kovász (bekeverés előtt kb. 8 órával etetett) – 320-330g víz (szobahőmérsékletű)
Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):
Élesztővel:
Összekeverem a száraz alapanyagokat (lisztek, só, élesztő), majd rájuk mérem a vizet is és addig keverem egy fakanál nyelével, amíg minden lisztszem hidratálódott.
Konyharuhával lefedem és 8-10 órát szobahőmérsékleten kelesztem a tésztát.
Az idő elteltével a tésztát lisztezett felületre borítom, ketté osztom, minimális formázás (ezt a részt a videóban aprólékosan bemutatom) után pedig 250 fokra előmelegített sütőben kb. 28 percig sütöm.
Kovásszal:
Annyi a különbség az élesztővel történő sütéshez képest, hogy a tészta bekeverése előtt kb. 8 órával meg kell etetni az anyakovászt (én rozskovásszal szoktam dolgozni), hogy megfelelő aktivitású kovászt tudjunk a tésztához adni, illetve, hogy a kelesztési idő 8-10 óra helyett inkább 10-12 óra lesz.