A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek 5 perc munkával kenyeret. Nagyon szeretem ezt a receptet, mert tényleg borzasztóan egyszerű és a lehető legpraktikusabb. Az így készült kenyerek két napig szuper frissek, harmadik nap is még jók, negyedig naptól viszont pirítva szeretem őket fogyasztani.
Hozzávalók (2db kb. 320g-os kenyérhez):
Élesztővel (így szoktam készíteni):
– 260g búzafinomliszt (BL 55)
– 200g kenyérliszt (BL 80)
– 1kk só
– 0,5kk élesztő (száraz, instant)
– 360-370g víz (szobahőmérsékletű)
Kovásszal (így még nem készítettem el, de az arányoknak stimmelniük kell):
– 240g búzafinomliszt (BL 55)
– 200g kenyérliszt (BL 80)
– 1kk só
– 40g aktív kovász (bekeverés előtt kb. 8 órával etetett)
– 320-330g víz (szobahőmérsékletű)
Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):
Élesztővel:
Kovásszal:
Annyi a különbség az élesztővel történő sütéshez képest, hogy a tészta bekeverése előtt kb. 8 órával meg kell etetni az anyakovászt (én rozskovásszal szoktam dolgozni), hogy megfelelő aktivitású kovászt tudjunk a tésztához adni, illetve, hogy a kelesztési idő 8-10 óra helyett inkább 10-12 óra lesz.