ZsomBisztró

5 perces kenyér

A videóban megmutatom, hogy hogyan készítek 5 perc munkával kenyeret. Nagyon szeretem ezt a receptet, mert tényleg borzasztóan egyszerű és a lehető legpraktikusabb. Az így készült kenyerek két napig szuper frissek, harmadik nap is még jók, negyedig naptól viszont pirítva szeretem őket fogyasztani.

Hozzávalók (2db kb. 320g-os kenyérhez):

Élesztővel (így szoktam készíteni):

– 260g búzafinomliszt (BL 55)
– 200g kenyérliszt (BL 80)
– 1kk só
– 0,5kk élesztő (száraz, instant)
– 360-370g víz (szobahőmérsékletű)

Kovásszal (így még nem készítettem el, de az arányoknak stimmelniük kell):

– 240g búzafinomliszt (BL 55)
– 200g kenyérliszt (BL 80)
– 1kk só
– 40g aktív kovász (bekeverés előtt kb. 8 órával etetett)
– 320-330g víz (szobahőmérsékletű)

 

Elkészítés (a videóban részletesen bemutatom):

Élesztővel:

  • Összekeverem a száraz alapanyagokat (lisztek, só, élesztő), majd rájuk mérem a vizet is és addig keverem egy fakanál nyelével, amíg minden lisztszem hidratálódott.
  • Konyharuhával lefedem és 8-10 órát szobahőmérsékleten kelesztem a tésztát.
  • Az idő elteltével a tésztát lisztezett felületre borítom, ketté osztom, minimális formázás (ezt a részt a videóban aprólékosan bemutatom) után pedig 250 fokra előmelegített sütőben kb. 28 percig sütöm.

Kovásszal:

Annyi a különbség az élesztővel történő sütéshez képest, hogy a tészta bekeverése előtt kb. 8 órával meg kell etetni az anyakovászt (én rozskovásszal szoktam dolgozni), hogy megfelelő aktivitású kovászt tudjunk a tésztához adni, illetve, hogy a kelesztési idő 8-10 óra helyett inkább 10-12 óra lesz.